News / Przepisy / Biszkopt ze słodkim ryżem preparowanym
Biszkopt ze słodkim ryżem preparowanym
Przepis na biszkopt z ryżem preparowanym wraz z orzeszkami w karmelu. Delikatne ciasto biszkoptowe w połączeniu ze słodkim karmelem. Ciasto idealne dla dzieci, ale do gustu przypadnie również dorosłym.Biszkopt / składniki
- 6 kurzych jajek rozmiar l
- 240 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Jajka powinny ogrzać się do temperatury pokojowej, obie mąki przesiewamy. Piekarnik nagrzewamy do 170c. Nie rozdzielamy żółtek od białek, wrzucamy ja do miski i na wysokich obrotach ubijamy, kiedy masa jest już wystarczająco puszysta stopniowo dodajemy cukier, całość miksujemy aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie dodajemy do jaj przesianą mąkę i mieszamy łyżką/łopatką lub mikserem na najsłabszych obrotach (tylko chwilę do połączenia składników).
Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia wlewamy masę biszkoptową i umieszczamy w piekarniku na około 45/50 min. Zależy od intensywności pieczenia waszego urządzenia 😉 weryfikujemy wkładając wykałaczkę w ciasto jeżeli jest sucha, biszkopt gotowy. Ciasto nie opada, po wyjęciu wydaje się suche jednak idealnie nasącza się ponczem 😉
Studzimy powstały blat, następnie kiedy jest już odstany przecinamy go na pół. Tak powstałe dwie części nasączamy ponczem. Na około 3/4 szklanki przegotowanej wody dodajemy sok z połowy cytryny/ około 2-3 łyżki cukru / około 4 łyżki wódki. Ja wolę mniej słodki poncz – ciasto jest wystarczająco osłodzone.
Masa do ciasta + masa ryżowa
- 80 g ryżu preparowanego
- 400 g masy kajmakowej
Ryż mieszamy z masą kajmakową 😉 odstawiamy na chwilę aby przygotować budyń
- Mleko 1 litr
- Jajka 2 sztuki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej obie przesiewamy
- Margaryna lub masło 300 g
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i podgrzewamy, w miedzy czasie do miski wsypujemy wszystkie składniki mąki, żółtka, cukier, mleko 250 ml. Dokładnie mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy tak powstałą masę i szybko mieszamy – chwilę gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy tak powstały budyń i czekamy aż wystygnie, co jakiś czas mieszając.
W misce ucieramy mikserem masło na najwyższych obrotach aż stworzy mięciutką masę dobrze spulchnioną. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy małymi porcjami ostudzony budyń, aby się idealnie rozcierało i połączyło.
Całość
Do pieczenia biszkoptu używam blach około 25 na 30 cm a czasem okrągłą ok. 30 cm średnicy. W tej samej blasze przygotowuję całość. Wykładam ją papierem do pieczenia
Na spodzie kładziemy pierwszy nasączony biszkopt, na niego wykładamy masę z ryżu preparowanego, rozsmarowuje się dość ciężko ale jest zwarta. Następnie na ryż wykładamy około połowy lub max 3/4 kremu budyniowego.
Znów przekładamy biszkoptem, na wierzch układamy pozostałą ilość kremu możemy pięknie wyrównać – ja lubię nieregularne struktury. W zależności od upodobań ciasto możemy posypać orzeszkami ziemnymi – ja osobiście używam orzeszków ziemnych w karmelu 😉 Kruszę je tłuczkiem w woreczku foliowym na mniejsze kawałki lecz nie za mocno. Chłodzimy minimum kilka godzin w lodówce 😉
Smacznego